Menu

Pasukan Lembaga & Kepimpinan

Ahli Lembaga Pengarah

Dato’ Wan Asmadi Wan AhmadPengerusi Bebas Bukan Eksekutif

Dilantik 30 June 2022, dipilih oleh pengerusi berkuatkuasa 30 June 2022.

Selama 25 tahun berkhidmat dengan beberapa institusi kewangan terkemuka di Malaysia, Dato’ Wan mempunyai pengalaman dalam perbankan pelaburan dan nasihat korporat. Beliau kini merupakan Prinsipal Urusan DWA Advisory Sdn Bhd (DWA), sebuah syarikat penasihat kewangan korporat yang ditubuh pada 2013 dan dilesenkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Sebelum DWA, Dato’ Wan berkhidmat hampir sedekad dalam pelbagai jawatan eksekutif kanan dengan Maybank Investment Bank Berhad, sehingga menjawat kedudukan tertinggi sebagai Ketua Pegawai Operasi bahagian Arab Saudi pada 2009.

Beliau kini merupakan salah seorang daripada sembilan ahli Jawatankuasa Peserta Pasaran bursa sekuriti nasional Malaysia, Bursa Malaysia. Beliau juga merupakan Pengerusi Persatuan Penasihat Kewangan Korporat (Malaysia) dan Ahli Perbadanan bagi Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang.

Dato’ Wan memiliki Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (1989) dan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan (1996) daripada Temple University di Philadelphia, Amerika Syarikat.

Encik Lee Chin WeePengarah Urusan

Dilantik 8 September 2014, dilantik sebagai Pengerusi Interim pada 8 July 2020 (tamat pada 30 June 2022), dilantik sebagai Pengarah Urusan berkuatkuasa pada 30 June 2022.

Lee Chin Wee ialah pemegang saham pengasas dan pengarah IOUpay Limited.

Encik Lee mempunyai lebih 20 tahun pengalaman dalam bidang Fintech, pembayaran mudah alih, penyelesaian perbankan mudah alih, pemasaran digital dan industri telekomunikasi. Sebelum IOUpay, beliau merupakan perunding perniagaan Accenture yang memfokuskan pada sistem pengebilan telekomunikasi, pembangunan produk dan jaminan pendapatan.

Encik Lee memegang ijazah BEng (Kepujian, Kelas 1) dalam Kejuruteraan Elektrik dari University College, London, dan Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) dari Universiti Malaya.

Kwong Yang Chong Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

Kwong Yang Chong merupakan warganegara Australia. Beliau memiliki pengalaman luas dalam bidang kewangan dan perakaunan dan merupakan ahli CPA Australia. Antara pengalaman beliau yang berkaitan termasuklah:

  • Pengarah audit di Ernst & Young selama 10 tahun
  • Pengawal kewangan Kumpulan penerbit iklan komersial terkemuka di Malaysia selama 10 tahun
  • Pengurus Kewangan Korporat di Eaton Industries Australia, ahli Eaton Corporation, syarikat Fortune 500 yang tersenarai di AS, dari tahun 2009 hingga 2014
  • Ketua Pegawai Kewangan Donaco International Ltd (syarikat tersenarai ASX) dari tahun 2015 hingga Jan 2020

Datuk Khairul Idham Bin Ismail D.P.S.M. Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

Datuk Khairul memulakan kerjayanya di Tetuan David Chong & Co pada tahun 2000 sebelum menyertai Sekretariat Korporat dan Jabatan Undang-Undang MMC Corporation Berhad pada Januari 2003.

Pada tahun 2006, Datuk Khairul berkhidmat di Tetuan Naqiz & Rakan-rakan dan dinaikkan pangkat sebagai Rakan Urusannya pada tahun 2015.

Pengalaman Datuk Khairul dalam industri perundangan merangkumi semua hal korporat & komersial, pasaran modal, perbankan & kewangan Islam, transaksi pembinaan dan harta tanah, infrastruktur dan projek, penyusunan semula korporat, perkongsian awam-swasta, penswastaan dan harta intelek.

Beliau juga merupakan Pengarah Bukan Eksekutif Bebas Niche Capital Emas Holdings Berhad (“Niche Capital”) sejak 26 Mei 2015.

Niche Capital adalah syarikat tersenarai awam di Bursa Malaysia Securities Berhad dan terlibat terutamanya dalam pembinaan, pelaburan harta tanah dan perdagangan barang kemas.

Beliau telah dilantik semula sebagai Pengerusi Lembaga Niche Capital pada 29 Mei 2017.

Byung Moo Shin Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

Shin merupakan peguam komersial yang memiliki kelulusan LLB, Sarjana Muda Perdagangan & Sarjana Muda Undang-Undang dari University of Sydney (2011) dan telah diiktiraf sebagai Peguam Mahkamah Agung New South Wales oleh Lembaga Kemasukan Profesion Undang-Undang NSW pada 2012.

Beliau merupakan pakar dalam pelaburan institusi dan pengurusan aset, khususnya pelaburan keluar masuk Korea Selatan di pelbagai industri.

Shin mempunyai minat yang mendalam dalam sektor teknologi kewangan dan telah memegang jawatan eksekutif kanan di Trihill Partner Investment Management dan Hangang Asset Management di Seoul, Korea Selatan dan Manhattan, New York.

Eksekutif Kanan

Kenneth KuanKetua Pegawai Kewangan (CFO)

Kenneth Kuan membawa bersama pengalaman 20 tahun dalam bidang undang-undang komersial dan korporat, pengurusan industri kewangan dan pematuhan peraturan serta pengalaman penggabungan dan pemerolehan dari Malaysia, Asia Tenggara dan Australia.

Beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (LLB) (Kepujian) (1997) dari University of South Wales, United Kingdom dengan pengkhususan Undang-undang Korporat.

Beliau memulakan kerjaya pada tahun 1998 sebagai Ketua Kredit dan Kebolehterimaan dengan syarikat kewangan bukan bank terbesar di Malaysia yang disenaraikan AEON Credit Berhad (dahulunya dikenali sebagai ACS Credit Sdn Bhd) sebelum bekerja sebagai perunding kanan di Ernst & Young Malaysia di mana beliau menggalas peranan untuk perolehan syarikat, penyusunan semula dan penggabungan serta pemerolehan selama 5 tahun.

Kenneth Kuan juga memiliki pengalaman meluas dalam pasaran modal hutang Malaysia, masalah perundangan dan peraturan untuk membantu syarikat mencapai keperluan pembiayaan dan pematuhan peraturan.

Lau Teck HuatKetua Pegawai Teknikal (CTO)

Lau menerajui pasukan yang menggalas tanggungjawab 22 tahun penyatuan sistem dengan pengurusan rangkaian dan penyelesaian masalah yang kompleks dalam sistem IOUpay.

Setelah 16 tahun mengintegrasikan dan mengurus sistem depan dan belakang dalam industri pembrokeran saham termasuk 6 tahun sebagai Pengurus IT untuk pembekal data kewangan antarabangsa dan terminal terkemuka DZH International, Lau dilantik sebagai Ketua Infrastruktur Sistem dan Rangkaian iPay88 - gerbang pembayaran terbesar di Malaysia dan penyedia penyelesaian kewangan di mana beliau bekerja dengan CEO IOUpay KL Khong selama 6 tahun.

Lau membawa pengetahuan dan hubungan bersama IOUpay setelah menjalin kerjasama erat dengan semua pembekal e-dompet dan tunai digital utama di Asia Tenggara termasuk Grabpay, Alipay dan WeChat dan telah menguruskan integrasi sistem dan operasi dengan semua platform tempat penjualan peniaga utama di Asia Tenggara termasuk VisaCheckout dan MasterPass Master Card.